Geplaatst op 17 juli 2018

Aanstaande donderdag gaan de jongens paaseieren ophalen in het dorp. De vaders die meelopen worden om 8:30 uur op school verwacht. De kinderen mogen een houten stok mee naar school nemen en goede wandelschoenen.
Deze eeuwenoude traditie is bijna overal uitgestorven, maar in Helvoirt, Haaren en Cromvoirt is dit gebruik blijven bestaan. Het ophalen van paaseieren stamt al uit de middeleeuwen. Aan het eind van de vastentijd hadden rijke mensen vaak eieren over. En de armen gingen dan langs de deur om die op te halen. Als de rijken geen eieren hadden, konden ze het afkopen met Judasgeld.

Tegenwoordig zijn het geen armen, maar schoolkinderen die eieren gaan ophalen. Ze hebben een mandje bij zich en een gekerfde stok en voordat ze eieren krijgen, moeten ze het lied van het 'paoseieren ophaolen' zingen.
De eieren die de kinderen ophalen, worden verzameld op school en dan eerlijk verdeeld.

Voor de meisjes organiseren wij een gezellig ochtend op school. We gaan iets moois knutselen, film kijken en lekker naar buiten. De kleuters hebben ook een eigen paasprogramma. Alle kinderen nemen gewoon fruit en drinken mee

Terug naar het overzicht